Smaczny, zdrowy, lecz traktowany po macoszemu w polskiej kuchni

Na naszych rodzimych polach rośnie wiele roślin, które są bardzo zdrowe, niesłychanie smaczne, lecz niestety po macoszemu traktowane w kuchni polskiej. Używa się ich bardzo rzadko do przyrządzania potraw, bądź nie używa się wcale. A szkoda, gdyż są one bardzo wartościowe dla organizmu człowieka. Do takich roślin można zaliczyć między innymi bób.

Bób choć jest rośliną jadalną i znaną od dawna, gdyż prawdopodobnie jedzono go już w czasach neolitu, o czym świadczą wykopaliska archeologiczne przeprowadzone w Jerychu. Jest to miasto żydowskie uchodzącym za jedno z najstarszych starożytnych miast. I jako pierwsze nieprzerwanie zamieszkiwane miasto świata. Jednak najwcześniejsze ślady, o istnieniu bobu pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą, a znalezione zostały w Egipcie.

Kiedyś bób zajmował także w kuchni polskiej znaczące miejsce. Był sadzony podobnie, jak groch. A potem gotowany, po czym służył do przygotowywania smacznych i zdrowych posiłków. Lecz od dłuższego już czasu coraz rzadziej stosowany jest w polskiej kuchni. A szkoda, bo posiada wiele cenny dla zdrowia właściwości.